Reklama
 
Blog | Barbora Koubková

Hledá se doktor. Zn. Spěchá. Co nabízíme: Dobrý pocit.

Asi takto by se dala popsat situace, která by měla do konce roku nastat. Lékaři se po celé zemi bouří: Nenavýšíte-li nám platy, odcházíme. A taky proč ne? Pěstování lásky k vlasti se v době jedné velké evropské unie zrovna nevede a nakonec my sami jsme se aktivně podepsali pod jednu ze základních svobod vnitřního trhu EU-volného pohybu osob. Takže koho za tuto nepříjemnou situaci můžeme vinit? Jen sami sebe.

 

Podívejme se na to, co vůbec práce mimo Českou republiku dnes nabízí. Vyšší plat a vyšší životní standard – tedy dosažení toho vysněného „american dream ,“ možnosti žít jinak, lépe a s dobrým pocitem z vlastní činnosti.

A co nabízí země milovaná, země česká? Právě jen ten dobrý pocit. Kdybychom žili v době idylických představ komunistů, asi by opravdu nemohli lékaři chtít od své práce více. Ale zpátky do současnosti. Evropská Unie lékařům nabídla právě tu možnost chtít od své práce více, takže se tento trend „stěhování za lepším“ musel očekávat. Někdo nám na tom vedení asi musel stát. Nebo stále stojí?

Reklama

Avšak celý tento vzruch kolem lékařských platů nevyvolala pouze Česká lékařská komora, která už od července vyzývá lékaře k protestům. Další příčinou odporu k vysoce nízkým platům je nečekaná poptávka zahraničí po českých doktorech. Asi nejdravějším „zájemcem“ o české lékařské maso je Království Saudské Arábie. Doplnění nemocnic o české profesionály má prý zlepšit úroveň saudského zdravotního průmyslu. Největším boomem je však fakt, že se na východním území země mají do konce roku otevřít česko-arabské lázně. Že bychom mohli říct sbohem i lázeňství v Čechách?

Asi to s tím lázeňstvím nebude tak horké. Ale s doktory to horké je. A to slušně neslušně. I když by někteří mohli namítat, že přece může lékaře od odchodu držet neznalost cizího jazyka nebo rodinné závazky, nemělo by to ministerstvo zdravotnictví brát na lehkou váhu. Trh s nabídkami cizojazyčných kurzů jen kvete, letenky jsou k dostání kdekoliv a mobilní a internetová komunikace pálí mosty všude, kam se člověk podívá. 

Poté, co v příštích letech tedy vymřou lékaři v České republice,  jakákoliv profese se stane ohroženým druhem. A až všechny profese vymizí, zůstanou tu jen politici vládnoucí nikomu a ničemu. Hip hip hurá.

 

 

New layer…